Al duizenden jaren vechten mensen tegen suikerziekte dus diabetes. Tot begin vorige eeuw was het hopeloos. Mensen gingen binnen een paar dagen of maanden dood aan suikerziekte het diabetes type 1. Nog maar anderhalve eeuw weten we wat suikerziekte eigenlijk is. En pas sinds 1921 is een succesvolle behandeling mogelijk. We vertellen straks hieronder het verschil tussen suikerziekte type 1 en type 2. Het officiële woord voor suikerziekte is diabetes en geeft een verkeerd beeld wat er aan de hand is, dat je teveel suiker heb gegeten. Of dat je helemaal geen suiker mag. Dit klopt niet. Wetenschappers ontdekten rond 2000 welke cellen van het afweersysteem (zogenoemde T-cellen) de fout in gaan en zo diabetes type 1 veroorzaken. Alle huidige therapieën in de wereld zijn nu op deze onderzoeksmijlpaal gebaseerd. Suikerziekte kan op de langere termijn leiden tot hart- en vaatziekten, schade aan ogen, nieren en het zenuwstelsel. Het is belangrijk om complicaties zo vroeg mogelijk op te kunnen sporen, of zelfs te voorspellen.
Wat is Diabetes
Diabetes, suikerziekte, is een chronische aandoening oftewel een langdurige en slepende ziekte. Het lichaam kan de bloedsuikerspiegel niet meer zelf binnen de normale grenzen houden. Ook hebben patiënt vaak een afwijkende vetstofwisseling en een hoge bloeddruk. Er zijn verschillende soorten suikerziekte. Sommige gevallen van suikerziekte dus diabetes zijn te voorkomen. Bij diabetes (suikerziekte) kan het lichaam de bloedsuiker niet meer regelen. Dat gebeurt bij gezonde mensen heel precies in het lichaam, met het hormoon insuline. Insuline zorgt ervoor dat glucose uit het bloed kan worden opgenomen in de lichaamscellen. Glucose (in de levensmiddelen industrie druivensuiker genoemd) geeft de bloed cellen de energie die ze nodig hebben. De twee belangrijkste soorten suikerziektes zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Ze lijken op elkaar, maar zijn toch verschillend.
Diabetes type 1
Het lichaam maakt zelf helemaal geen het hormoon insuline meer aan. Het afweersysteem maakt per ongeluk de hormoon cellen die insuline aanmaken kapot. Mensen met suikerziekte diabetes type 1 moeten een paar keer per dag zichzelf insuline inspuiten, of een insulinepomp dragen. Heette vroeger ook wel ‘jeugddiabetes’. 1 op de 10 mensen met Suikerziekte heeft diabetes type 1.
Diabetes type 2
Het lichaam heeft te weinig hormoon insuline cellen. Bovendien reageert het lichaam niet meer goed op het hormoon cellen insuline (ongevoeligheid voor insuline). Overgewicht en weinig beweging, maar ook erfelijke aanleg vergroten de kans.
Mensen met suikerziekte diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet iemand ook insuline spuiten. Heette vroeger ook wel ‘ouderdomsdiabetes’. Maar het komt nu ook vaak bij jongere mensen voor. 9 van de 10 mensen met Suikerziektes hebben diabetes type 2.
Suikerziekte Diabetes voorkomen
Diabetes type 2, suikerziekte dus kan in veel gevallen worden voorkomen. Hoewel we van diabetes type 2 nog niet alles weten, is wel bekend dat mensen die gezond leven (dus veel bewegen en juiste voeding en groente eten) een kleinere kans hebben om het te krijgen. Of ze kunnen het krijgen van diabetes type 2 uitstellen. Dit is ook winst, want de gevolgen van diabetes kunnen vervelend zijn. Gezond leven verkleint de kans dus om suikerziekte te krijgen. Er zijn ook slanke mensen die altijd gezond leven en toch diabetes type 2 krijgen. En niet iedereen met overgewicht krijgt diabetes (Suikerziekte). Vergelijk het met autorijden. Door rood rijden vergroot de kans op een ongeluk. Maar het kan goed gaan. En ook als je je aan de verkeersregels houdt, heb je kans op een aanrijding. Deze aanrijding ligt niet aan jou, maar aan een andere omstandigheden waarvan jij de dupe bent. Het is je overkomen en dat kan ook met Suikerziekte oftewel diabetes. het heeft te maken met lichaam bloed cellen en erfelijkheid. Zoek naar mogelijkheden in de provincie Namen, Henegouwen, Sint-Niklaas, Roeselare en Charleroi.