Wanneer iemand last heeft van glutenintolerantie, dan betekent dit dat hij of zij gluten niet verdraagt. Krijgt iemand met glutenintolerantie toch gluten binnen, dan veroorzaken deze beschadigingen aan de darmvlokken (uitstulpingen op de plooien van de darmwand). Hierdoor ontstaan diverse klachten, zoals diarree, een opgezette buik, buikkrampen, verminderde eetlust en overgeven.
Komt glutenintolerantie vaak voor?
Glutenintolerantie, oftewel coeliakie, is een op grote schaal voorkomende voedselintolerantie-aandoening. Alleen al in Nederland zijn er circa 25.000 mensen te vinden bij wie officieel is vastgesteld dat zij glutenintolerantie hebben. Omdat lang niet iedereen met buikkrampen en -klachten naar de huisarts stapt, zou het werkelijke aantal patiënten nog weleens (veel) hoger kunnen liggen. De meeste patiënten met coeliakie zijn van het vrouwelijk geslacht.
Is glutenintolerantie ernstig?
Onontdekte coeliakie kan leiden tot ernstige schade aan de darmvlokken. Naarmate de darmvlokken verder beschadigd raken, nemen de klachten van de patiënt toe. Als de darmvlokken kapot zijn, is de wand van de dunne darm te glad geworden en is het oppervlak van de dunne darmwand afgenomen. Hierdoor kunnen voedingsstoffen minder goed worden opgenomen.
Hoe ontstaat glutenintolerantie?
De exacte oorzaak van glutenintolerantie is nog niet bekend. Wel weten we inmiddels, dat de aandoening erfelijk is. Wanneer iemand een vader of moeder heeft met coeliakie, dan is de kans om zelf patiënt te worden 5 tot 10%.
Hoe wordt glutenintolerantie vastgesteld?
Als een arts vermoedt dat de klachten waarmee de patiënt op het spreekuur verschijnt, veroorzaakt worden door coeliakie, dan is een bloedonderzoek het eerste logische gevolg. Bij minder ernstige vormen van glutenintolerantie biedt een bloedtest echter niet afdoende zekerheid. De arts kan dan een gastroscopie (kijkonderzoek in de dunne darm) laten doen.
Behandeling van glutenintolerantie
Coeliakie is (nog) niet te genezen. Is de diagnose ‘coeliakie’ gesteld, dan is een glutenvrij dieet de enige remedie. Hierdoor krijgt de dunne darm de gelegenheid zich te herstellen. Het glutenvrije dieet zal echter levenslang gevolgd moeten worden.
Tips bij glutenintolerantie
Wanneer eenmaal is vastgesteld dat buikkrampen en andere klachten worden veroorzaakt door glutenintolerantie, is het volgen van een glutenvrij dieet de enige remedie. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan! Zelfs een klein kruimeltje voedsel waarin gluten zitten, kan er toe leiden dat de klachten terugkeren.
Glutenvrij dieet
Gelukkig verkopen tegenwoordig steeds meer bakkers glutenvrij brood en kan ook bij restaurants rekening worden gehouden met een glutenvrij dieet. Producten die van nature glutenvrij zijn, zijn:
- rijst,
- aardappelen,
- groenten,
- fruit,
- zaden,
- peulvruchten,
- noten,
- vis,
- gevogelte,
- melk,
- eieren,
- vlees,
- boter en
- olie.
Voorkom kruisbesmetting
Volgt u een glutenvrij dieet, let er dan goed op dat uw voedsel niet tóch besmet raakt met gluten via uw bestek, snijplank of pannen. Dit wordt kruisbesmetting genoemd. Dit kan worden voorkomen door bestek, pannen en servies goed af te wassen alvorens deze te gebruiken om glutenvrije maaltijden te bereiden. Gaat het om een kind wat een glutenvrij dieet moet volgen, dan is het verstandig om een lijstje te maken met veilige en onveilige producten. Deel deze lijst met de leerkracht en met ouders van klasgenootjes.
Glutenintolerantie op vakantie
Tijdens de vakantie gaan veel mensen graag uit eten. Dat kan lastig zijn voor een persoon die aan glutenintolerantie lijdt: hoe leg je uit in een vreemde taal wat je wel en niet mag eten? Via de Nederlandse Coeliakie Vereniging is het mogelijk een “restaurantkaartje” te bestellen, in 54 verschillende talen. Hierop staat wat coeliakie inhoudt en welke dieetregels de patiënt moet volgen. Zoek naar mogelijkheden in de provincie Limburg, Luik of Leuven, Hasselt, Seraing en Beringen.