Als je last hebt van lactose intolerantie, dan betekent dit dat je lichaam niet in staat is om lactose (melksuiker) te verwerken. Om lactose te kunnen verteren, heb je lactase nodig: een enzym dat wordt aangemaakt in de wand van de dunne darm. Maak je geen of niet voldoende lactase aan, dan komt de lactose onverteerd in de darmen terecht en kan daar gaan gisten. Dit veroorzaakt de klachten die horen bij lactose intolerantie.
De symptomen van lactose intolerantie
Lijd je aan lactose intolerantie, dan kan je last krijgen van een opgeblazen gevoel, dunne ontlasting, winderigheid en buikkrampen. Omdat deze klachten door tal van aandoeningen kunnen worden veroorzaakt en mensen met darm- of maagkrampen vaak niet (tijdig) naar de huisarts stappen, kan lactose intolerantie lang onopgemerkt blijven.
Hoe wordt de diagnose lactose intolerantie gesteld?
Vermoed de arts dat er sprake is van lactose intolerantie, dan zijn er verschillende onderzoeken om een definitieve diagnose te stellen. De waterstof-ademtest bijvoorbeeld, of de Lactose Tolerantie Test (LTT). Maar de specialist kan er ook voor kiezen om de diagnose te stellen door middel van een eliminatie-provocatietest. Je krijgt dan een periode lactosevrije voeding voorgeschreven, om te zien of de klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Daarna wordt de lactose langzaam teruggebracht in de voeding. Als de klachten dan terugkeren, is de kans groot dat er sprake is van lactose intolerantie.
De behandeling van lactose intolerantie
De aandoening is niet te genezen. De behandeling van lactose intolerantie bestaat er dan ook uit, dat de patiënt zich zal moeten houden aan een dieet waarbij zo min mogelijk lactose genuttigd wordt. Aangezien lactose in vrij veel voedingsmiddelen (melk, kaasjes, roomboter, vla, pudding et cetera) zit, is het vaak niet mogelijk om volledig lactosevrij te eten en te drinken. Gelukkig is dit ook niet nodig: de meeste mensen met lactose intolerantie verdragen kleine hoeveelheden lactose goed. Iemand met aangeboren, erfelijke lactose intolerantie daarentegen kan ook al van kleine hoeveelheden lactose hinder ondervinden. Het volgen van strikte leefregels is dan de enige oplossing.
Wat te doen bij een vermoeden van lactose intolerantie
Het is verstandig om bij een vermoeden van lactose intolerantie niet zelf te gaan experimenteren, maar tijdig een bezoek te brengen aan de huisarts. Klachten als maagkrampen, darmkrampen en buikpijn kunnen immers door diverse aandoeningen worden veroorzaakt.
Bekijk hoeveel lactose je kunt verdragen
Wie buikklachten (zoals buikkrampen, een opgeblazen gevoel en/of diarree) heeft als gevolg van lactose intolerantie, doet er goed aan om samen met een diëtist te bekijken hoeveel lactose de patiënt nog kan verdragen. Het volledig schrappen van melkproducten kan namelijk leiden tot een tekort aan belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Door deze tekorten kunnen weer andere klachten ontstaan.
Kaas en lactose intolerantie
Mensen met lactose intolerantie mogen wel harde Nederlandse kazen, zoals Goudse kaas, eten. Dit komt doordat de lactose die deze kaas bevat, tijdens de rijping volledig wordt afgebroken.
Tips bij ernstige lactose intolerantie
Blijkt uit onderzoeken dat iemand bijna geen melkproducten verdraagt, dan is het aan te raden om uit te kijken naar vervangende producten, zoals sojamelk of rijstmelk. Hou er rekening mee dat lactose niet alleen voorkomt in melk, zachte kaas, yoghurt, vla en slagroom, maar dat het ook in kleine hoeveelheden gebruikt kan worden in zoetjes, geneesmiddelen en vitaminepreparaten. Zoek naar mogelijkheden in de provincie Vlaams Brabant, Antwerpen of Brugge, Kortrijk, Genk en Dendermonde.